Menü Simge
25. Yıl Etkinliklerimiz Doğal TV 'de

5-28 OCAK 2018 TARİHLERİ ARASINDA ANTALYA'DA YAPMIŞ OLDUĞUMUZ 25. YIL ETKİNLİKLERİMİZ DOĞAL TV'DE YAYIMLANDI. GÖRÜNTÜLERE AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ. 

https://www.youtube.com/watch?v=erfQRKaALfk

Bereket TV Artı Gündem Programındayız

5 Şubat 2018 saat 19:00 da Bereket TV 'de yayınlanmış olan Artı Gündem programındaki 25. Yılımız etkinliklerimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=_P8f1uvzVSw&index=7&list=PLD6kep6H2z9OZDi2Jt9oA3sDhJ0GPn4TP

BASINDA BİZ

Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın firmamız hakkıındaki yazısı aşağıdaki gibidir.

Tohum ıslahı ile buğday ithalatı önlenebilir

Tarımın temeli olan tohum, gıda güvenliği ve güvencesi için stratejik öneme sahip. Bu nedenle geçmişte enerjiye, petrole sahip olan şirketler, ülkeler dünyada söz sahibiyken, bugün tohuma sahip olan, dünyada söz sahibi oluyor.

Türkiye, tohumculukta çok büyük avantajlara sahip. Birçok üründe gen merkezi konumunda. Biyoçeşitlilik bakımından zengin bir potansiyeli var. Fakat, bu potansiyeli yeterince değerlendiremiyor.

Son yıllarda tohumculukta önemli gelişmeler sağlanmasına rağmen, özellikle araştırma-geliştirme, teknoloji kullanımı, ıslah çalışmaları istenen düzeyde değil.

Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) verilerine göre, dünya tohum pazarı yaklaşık 45 milyar dolar büyüklüğünde. Dünya tohumluk ticaretinin yaklaşık yüzde 27’si Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşiyor. Bu ülkeyi yüzde 22.11 ile Çin, yüzde 20.69 ile Avrupa Birliği ülkeleri ve yüzde 5.83 ile Brezilya izliyor. Türkiye'nin payı ise yüzde 1.6 seviyesinde.

2021 yılında küresel tohum pazarının 73 milyar 239 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Dev şirketlerle rekabet kolay değil

Şirket bazında bakıldığında ise, dünya tohum ticaretinin yaklaşık yüzde 75-80'ini Monsanto, Dupont, Sygenta, Bayer, BASF gibi dev şirketler kontrol ediyor.

Türkiye’de 791 tohumculuk şirketi var. Bunlardan 35’i yabancı sermayeli. Yabancıların mısır, şekerpancarı, ayçiçeği gibi endüstriyel ürünlerde yüzde 90’a varan payı var.
Türkiye sebze tohumunda ve endüstriyel bitkiler tohumunda büyük oranda dışa bağımlı.
Dev şirketlerin hakim olduğu ve her birinin araştırma-geliştirme çalışmalarına 3-4 milyar dolar ayırdığı tohum pazarında yerel girişimcilerin, şirketlerin piyasada etkin olarak yer alması, rekabet etmesi çok zor. Fakat, gelişen teknoloji, araştırma-geliştirme çalışmaları ile bunu başaran ve kendine yer bulan şirketler de var.

Daha önce yazdığımız gibi, Antalya merkezli ve yüzde 100 yerli sermayeli Yüksel Tohumculuk, araştırma-geliştirme yatırımları ve tohum ıslahı ile sebze tohumlarında Türkiye’de pazar lideri olmanın yanı sıra, 69 ülkeye 300'den fazla tescilli hibrit sebze tohumunu ihraç ediyor. Dünyanın dev tohum firmaları Yüksel Tohumculuk'u almak için adeta yarışıyor.

Yerli tohumla buğday ithalatı önlenecek

Geçen cuma günü Antalya'da 25. kuruluş yıldönümünü kutlayan Ata Tohumculuk, buğday başta olmak üzere hububat tohumlarının ıslahı konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Tarih öğretmeni Ayhan Atalay'ın 1993 yılında kurduğu ve bugün oğulları Yekta ve Artam Atalay ile birlikte yönettiği aile şirketi olan Ata Tohumculuk, Türkiye'de hububat ürünlerinde tohum ıslahı yapan bir kaç firmadan birisi. Hububat ürünlerinde tohum ıslahı çok uzun bir zaman sürecini gerektiriyor. Yeni bir çeşit ıslahı için 12 ile 15 yıllık bir zaman dilimine ihtiyaç var. Bunun için ciddi yatırımlar yapılıyor. Büyük riske giriliyor. Çeşit tutmazsa, başarısız olursa yapılan yatırım boşa gidiyor.

Türkiye'de tohumculuk konusunda çok büyük potansiyel olduğunu vurgulayan Ayhan Atalay, hububatta tohum ıslahı yapan firma sayısının iki elin parmakları kadar olduğunu söyledi. Cumhuriyetin 100. yılı 2023'te yüzde 100 yerli tohum çeşitlerini çiftçinin kullanımına sunacaklarını vurgulayan Ayhan Atalay, bu tohumları aynı zamanda ihraç edeceklerini belirtti.
Buğday ıslahı konusunda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Özkan ile TÜBİTAK destekli proje yürüten Ata Tohumculuk' un geliştireceği yeni çeşitler, Türkiye’nin buğday ithalatını önleyecek niteliklere sahip olması hedefleniyor.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Özkan, buğday çeşit ıslahının 12 ile 15 yıllık bir süreci kapsadığını belirterek bu süreci şöyle anlattı: "Amaca uygun özelliklere sahip anaçların seçimi, melezleme yapılarak varyasyon yaratılması, 4-5 yıl kendileme yaparak amaca uygun seçimlerin yapılması ve mikro denemelerinin kurulması, aday çeşitlerin seçilmesi için farklı bölgelerde verim denemelerinin kurulması ve tescil yapılması. Çok uzun bir süreci gerektiriyor. Çiftçimiz ise hemen her yıl yeni çeşit istiyor. Bu süreci kısaltmak ve "akıllı ıslah" uygulaması için Ata Tohumculuk ile 2014 yılında TÜBİTAK'a başvurarak "Marköre Dayalı Seleksiyon Islahı ile Kaliteli ve Yüksek Verimli Kışlık Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Geliştirilmesi" projesi sunduk. Projemiz kabul edildi ve halen devam ediyor. İlk olarak 1980 yılında gündeme gelen DNA markörlerinin yardımıyla seleksiyon, bugün yaygın olarak kullanılıyor. Amacımız bu yöntemi uygulayarak 12 ile 15 yıl süren ıslah sürecini markörler yardımıyla 6 yıla kadar düşürmek."

Hububat özellikle de buğdayda tohum ıslahı, Türkiye'nin buğday üretiminde verimini artıracağı gibi kaliteli buğday üretimini de artırması hedefleniyor. Halen, her yıl yaklaşık 4 milyon tonun üzerinde kaliteli buğday ithal eden Türkiye, bunu un olarak ihraç ediyor. Kaliteli buğday çeşitlerinin geliştirilmesi bu ithalatı önleyecek.

Buğday ekim alanları daralıyor

Türkiye'de ekilebilir tarım arazisi 23.7 milyon hektar, Bunun 15.6 milyon hektarında tarla bitkileri üretiliyor. Bu alanın 11.5 milyon hektar alanında hububat ürünleri, ürün bazında yüzde 67 buğday, yüzde 27 arpa, yüzde 5.5 mısır ekiliyor.

Buğday üretimi iklime bağlı olarak 17-22 milyon ton arasında değişiyor. Ekim alanları son 10 yılda 9 milyon hektardan 7 milyon hektara düştü. Tohum çeşitlerinin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması ile üretimde ciddi düşüş olmadı. Ancak, artan nüfus, sulu üretimde alternatif ürünlere yönelme gelecek için tehlike sinyalleri veriyor.

Ulusal Hububat Konseyi, buğday ekim alanlarının daralmasının yaratacağı olumsuz sonuçlara dikkat çekerek, üretimin desteklenmesi gerektiğini ısrarla vurguluyor. Bu uyarılara kulak verilmeli. Ayrıca, yeni tohum çeşitlerinin geliştirilmesi desteklenmeli.

Özetle, Türkiye sahip olduğu genetik kaynakları, araştırma-geliştirme, ıslah çalışmaları ile yeni tohum çeşitleri geliştirerek tohumculukta başarıyı yakalayabilir ve tarımda söz sahibi olabilir.

 

25.YILIMIZI ANTALYA'DA KUTLADIK

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAN BAYİ, ÇİFTÇİ, PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFLERİ VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN KATILIMIYLA KURULUŞUMUZUN 25. YILINI ANTALYA TITANIC LARA HOTEL'DE 25-28 OCAK 2018 TARİHLERİ ARASINDA KUTLADIK. 

2. Bayi ve Çeşit Tanıtım Topantısı

25-28 Şubat 2016 tarihleri arasında firmamızın 2. Bayi ve Çeşit Tanıtım Toplantısı Antalya Lara'da Concorde Deluxe Otel'de Türkiye'nin dört bir yanından 200 kişinin katılımıyla düzenledi. Toplantıda şirketin faaliyetleri ve AR-GE çalışmaları tanıtıldı. Son olarak çiftçilerimiz sahneye çıkarak tarlalarda yaşadıkları tecrübelerden bahsettiler.

Regaip Kandiliniz Mübarek Olsun
Bütün çiftçilerimizin ve vatandaşlarımızın tüm dualarının kabul olması dileğiyle Regaip Kandiliniz ve Üç Aylarınız mübarek olsun. 
19 Mayıs Tebriği
Ülkemizin ulaştığı seviyenin, milletimizin Atatürk’ün işaret ettiği hedefleri gerçekleştirme konusundaki kararlılığının bir yansıması olan bu bayramımızda, Büyük Önder Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını saygıyla anar, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Bayramı’nı kutlarım.
Ulu Önder Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 78. yılında saygı ve özlemle anıyoruz
Ulu Önder Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 78. yılında saygı ve özlemle anıyoruz 
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN
Sağlıklı, mutlu ve bereketli bir yeni yıl geçirmeniz dileğiyle yeni yılınız kutlu olsun
Çalıştay
FİRMAMIZ ATA TOHUMCULUK TÜRKTOB TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN 8-10 OCAK 2015 TARİHİNDEKİ 3. ULUSLARARASI TOHUMCULUK ÇALIŞTAYI VE 5. TÜRKİYE TOHUMCULUK FUARINDA.
EXPOTROİA 100.Yıl Gıda ve Tarım Fuarı, 14-17 Mayıs 2015

Açık alan uygulamalı fuarcılık konseptini Türk çiftçisiyle tanıştıralı 5 yıl oluyor... Bu 5 yıl içerisinde 5 defa Tarla Günleri , 4 defa da Tarım ve Teknoloji Günleri fuarlarımızı gerçekleştirdik. Son fuarımız olan Karaevli Tekirdağ'da düzenlediğimiz DLG-ÖÇP Tarım ve Teknoloji Günleri'nde 74 yerli 2 yabancı olmak üzere toplam 76 katılımcı firma ve 17.243 yerli 258 yabancı ziyaretçi ile beraberdik...

Yıl 2015!

Herkesin bildiği gibi 2015 yılı Türkiye açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Çanakkale,  zaferinin 100. yılında Türkiye'nin ve dünyanın buluşma noktası olmaya aday bir şehrimiz.  Yıllardır Türk tarımının buluşma noktası olmayı hedeflediğimiz fuarlarımıza, bu sene ayrı bir heyecan ile hazırlanıyoruz. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Çanakkale Ziraat odası ile beraber düzenlediğimiz fuarımıza, iki yıldır ÇASİAD tarafından düzenlenen EXPOTROİA Gıda Fuarının da katılacak olması tarımın nihai ürünlerinin de fuarda sergilenmesi açısından ayrı bir renk katacaktır.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü!

Türkiye bir tarım ülkesi ve Türkiye'de yaşayan her 5 kişiden 1'i geçimini tarımdan sağlıyor. Bu da bizlere Türkiye'de tarımın önemini iyi bir şekilde ifade ediyor. DLG Fuarcılık olarak biz de bu anlamlı günde fuarımızın açılışını çiftçilerimizle birlikte yapma arzusundayız.

Katılımcı firma ve ziyaretçi anlamında katılımın en üst seviyede olacağı fuarımız 14-17 Mayıs Tarihleri arasında Çanakkale Merkez'de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nin  altındaki alanda gerçekleştirilecek.

Çanakkale'de düzenleyeceğimiz fuarımızda 1500 metrekarelik kapalı alanda Gıda firmaları başta olmak üzere tarım ve hayvancılık firmaları, açık alanda tarım ve hayvancılık sektöründen zirai ilaç, tohum ve gübre firmaları yer alacak. Bununla birlikte 40.000 metrekarelik açık alanda tarımsal mekanizasyon, ekipman, traktör ve biçerdöver firmaları yer alacaklar. Çim alan üzerinde ise tüm sivil toplum örgütleri, tarımsal kooperatifler, dernekler, kamu kurum ve kuruluşları alanımıza renk katacaklar. Fuar alanımızda yer alan özel hayvancılık bölümü ile düzenlenecek olan hayvancılık yarışmaları, hayvancılık sektörünü bir araya getiren renkli aktiviteler olacak.

Türk Tarımı için bir tarım platformu oluşturmayı hedeflediğimiz EXPOTROİA 100. Yıl Gıda ve Tarım Fuarı'nda, Çanakkale'de tarıma gönül veren herkesle birlikte olmayı arzuluyoru

FAO Heyeti Ata Tohumculuk'ta
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta ve Güney Asya Heyeti firmamıza ziyarette bulundu. Ata Tohumculuk'un yeni çalışmaları ve teknik altyapısı hakkında bilgi aldılar.
Tarımın Yıldızları Ata Tohum
Firmamız Ata Tohumculuk'un tanıtıldığı 43 dakikalık bir video geçtiğimiz aylarda Web TV'de yayınlandı. Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Atalay ve Şirketimizin diğer birimlerinin çalışmalarının anlatıldığı videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
Tüm Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun
Mutlu Yıllar
Tüm ülkemizin ve tüm çiftçilerimizin yeni yılı kutlu olsun. 2016'nın daha iyi ve daha verimli bir yıl olması dileğiyle.
Ata Tohumculuk Tüyap Konya Tohumculuk Fuarında
Ata Tohumculuk 03-06 Mart 2016 tarihinde Tüyap Konya Tohumculuk Fuarı'nda
Albatros Çeşidi Yazlık Yulaf Tohumu Satışları Başlamıştır
Albatros çeşidi yazlık yulaf tohumu satışlarımız başlamıştır. Detaylı bilgi için lütfen ofisimizle iletişime geçiniz.